top of page
Keresés

A nagykonyhák szagproblémái és veszélyei


Mi okozza a nagykonyhák szagproblémáit és hogyan lehet azokat hatékonyan kezelni?

A nagy forgalmat bonyolító éttermek és hotelek konyhái, valamint az étkezdék és gyorséttermek működésükből adódóan jelentős szagkibocsátással járnak. A sütés, főzés, olajjal való munkavégzés során párás, zsíros, szaggal terhelt levegő keletkezik, amely megfelelő technológia nélkül nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet.


A modern vendéglátásban ezért a korszerű, jól megtervezett légtechnika nem kényelmi kérdés, hanem alapvető biztonsági és környezetvédelmi követelmény.


Miért alakulnak ki szagproblémák a nagykonyhákban?

A szagmentes működés több tényező egyensúlyán múlik. Ha a rendszer bármely eleme hibás, hiányos vagy nem megfelelően karbantartott, akkor ez problémák egész sorát indíthatja el. Nézzük, melyek a leggyakoribb okok:


Zsíros és párás levegő túlterhelése

Különösen az olajjal dolgozó konyhák – például gyorséttermek, hamburgerezők, gyros-büfék – termelnek extrém mennyiségű zsírszemcsét és párát. Ezek a levegőben lebegő részecskék gyorsan lerakódnak a légtechnikai rendszerben.


Elégtelen vagy hibásan tervezett elszívórendszer

Sok konyhában az elszívási pontok nincsenek optimálisan a sütő-főző felületek felett elhelyezve és sokszor a ventilátorok kapacitása is alulméretezett. Gyakoriak a hiányos, rossz elrendezésű zsír- és páraleválasztó elemek is.


ree

Lerakódások a légcsatornákban

A nem megfelelően tisztított és karbantartott légcsatornákban zsíros, poros rétegek alakulnak ki, amelyek egyszerre fokozzák a szagkibocsátást és csökkentik az elszívási teljesítményt. Emellett komoly tűzveszélyt jelentenek, hiszen a lerakódott zsír könnyen lángra kaphat.


Nem véletlen, hogy előírás szerint évente kötelező a rendszer tisztíttatása minden nagykonyha számára.


Elavult vagy rosszul megválasztott szagtalanító technológiák

Sokan aktívszén-szűrőkre, ózonos vagy elektrosztatikus berendezésekre bíznák a teljes szagtalanítást. Ezek valóban hatékony eszközök, de csak akkor, ha a zsírt és a párát már a rendszer elején leválasztottuk. Különben a zsíros és nedves levegő eltömíti az aktív szenet, csökkenti az ózon hatékonyságát és tönkreteszi az elektrosztatikus leválasztó működését.


Nem megfelelő minőségű csövezés és szigetelés

Magyarországon gyakori probléma, hogy nem a nyugat-európai szabványoknak megfelelő vastagságú csöveket telepítik, illetve nem rozsdamentes acél csövek kerülnek beépítésre. A nem megfelelő minőségű csövek beépítése tovább növelik a tűzveszélyt, hiszen azok tűz esetén nagyon könnyen átizzanak.

Jellemző probléma még, hogy ezeket a csöveket, elszívásokat nem látják el megfelelő tűzgátló szigeteléssel.


Milyen következményekkel járhat a nem megfelelő légtechnika?


  • Tűzveszély: a zsíros lerakódások könnyen begyulladhatnak.

  • Büntetések: a hatóság a tisztítás elmaradását bírsággal sújthatja.

  • Lakossági panaszok: a nagykonyhákból kiáramló szagok komoly konfliktusokat okozhatnak.

  • Környezethatósági intézkedések: súlyos esetben akár a nagykonyha működési engedélyét is felfüggeszthetik.


A fenti problémák és veszélyek elkerülése érdekében a jól megtervezett és karbantartott légtechnika nem luxus, hanem alapkövetelmény!


Sok esetben egyedi megoldást találtunk olyan problémákra, amelyek felmerülhetnek a nagykonyhai rendszerek és a nagykonyhai szagkibocsátások esetében.

A Telepszagtalanítás csapata sok éves tapasztalattal segített már több nagykonyhában kialakítani a megfelelő légtechnikai megoldásokat és szagelszívó rendszereket.


Hozzászólások


bottom of page