top of page
Keresés

Szagmentesítő technológiák az élelmiszeriparban – hatékony megoldások a kellemetlen szagok ellen


Az élelmiszeripar működésének természetes velejárója a szagképződés: legyen szó főzési, sütési folyamatokról, vagy az elkerülhetetlen melléktermékek kezeléséről. A kellemetlen szagok nem csupán a munkakörnyezetet rontják, de a lakossági panaszok és a hatósági előírások miatt komoly üzleti kockázatot is jelentenek.


Innovatív szagtalanítás a vágóhídi technológiában


Az ország egyik legnagyobb vidéki vágóhidján már 2016-ban telepítettünk ozmogén sorompós szagtalanító rendszert az élőállat-átmenetiszállás szellőztető rendszerére.

A hatalmas, több ezer köbméteres betonépület tetején két ipari tetőventilátor vezeti ki a vágás előtti állatok légteréből elszívott levegőt, amelynek jellegzetes, sertéstrágyára emlékeztető szaga azonnali beavatkozást igényelt.


A telepítést követően végzett hatósági mérések igazolták a technológia hatékonyságát: a kiáramló levegő szagkoncentrációja 143 OU/m³-ről mindössze 14 OU/m³-re csökkent.


Komplex rendszerbővítés


2021-ben a szagtalanítási rendszer bővítése vált szükségessé, mivel a perzselő, forrázó, kopasztó és bélfeldolgozó területekről származó emissziók is jelentős szagterhelést jelentettek. Az újabb fejlesztések révén ma már az üzem szinte teljes elszívott levegőmennyiségét képes kezelni a rendszer, ezzel biztosítva a környezeti megfelelést és a lakókörnyezet védelmét.

ree

Prémium termék szaghatás nélkül


Egy kis magyar településen készülnek azok a prémium termékek, amelyeket kis tégelyekből kenhetünk a kenyerünkre reggelizés közben. Az ezekhez szükséges zsírokat sütéssel állítják elő, amelyhez különböző baromfik húsipari melléktermékeit használják, amelyek sütése során nagy mennyiségben szabadulnak fel zavaró szagok.

Az ott működő négy sütőüstnek összesen két elszívó kürtője van. A mintavételkor a szag koncentrációja az első kürtőn 2000, a másodikon 2300 OU/m 3 volt.


Itt egy kettős technológiai megoldást vezettünk be:


  • kürtővégi fúvókarendszert, amely közvetlenül a kiáramló levegőbe permetez szagtalanító anyagot,

  • valamint ultrahangos porlasztókészüléket, amely a ventilátor szívóoldalán keresztül juttat be 5–10 mikronos finomságú szagtalanító aeroszolt a zsíros levegőbe.


A beavatkozás eredményeként a szagkoncentráció a mintavételek során 107 és 113 OU/m³-re csökkent – ez több mint 95%-os hatékonyságot jelent.


Hatékony és megbízható megoldás


A hatékony szagtalanítás manapság már nem opció, hanem alapkövetelmény az élelmiszeriparban. Korszerű technológiáinkkal képesek vagyunk drasztikusan csökkenteni a szagkibocsátást, így biztosítva az üzemek jogszabályi megfelelését, környezetbarát működését és a közösségi/lakossági elfogadását és támogatottságát.


A szagmentes működés az iparág fejlődésének következő lépése, amelyben mi megbízható partnerként támogatjuk ügyfeleinket.

Hozzászólások


bottom of page