Hazánkban a legjelentősebb zavaró hatásokat okozó szagok jellemzően olyan forrásokból származnak, amelyeknél szerves anyagok lebomlása megy végbe.
Ilyenek lehetnek a szennyvíztisztítók, a komposztáló üzemek, a hulladéklerakók és az állati tetemek, ill. az állati hulladékok feldolgozói.
Ezenkívül jelentős szagkibocsátással járnak a mezőgazdasági és az állattenyésztéssel kapcsolatos tevékenységek is. Az állattartás során képződő, bomlásra hajlamos biológiai hulladékok és a növénytermesztés során felhasznált szerves trágya felhasználása is zavaró szagok forrása lehet.
Az így kialakuló környezetterhelés, a szagkibocsátás következtében a forrás környezetében kialakuló kellemetlen szaghatás az egyik legnehezebben mérhető, megítélhető és szabályozás szempontjából a legnehezebben is kezelhető légszennyező hatásnak tekinthető.
A hazai tapasztalatok alapján a lakott területen előforduló leggyakoribb szagforrások a következők:
· melegkonyhával rendelkező vendéglők, szórakozóhelyek;
· gyorséttermek, látványpékségek;
· élelmiszeripari kisüzemek, vágóhidak;
· festőműhelyek, festéküzemek;
· szennyvízcsatorna hálózatok, szennyvízátemelők, szennyvíztisztítók
· hulladékszállítás, hulladékgyűjtő udvarok, hulladékátrakó állomások
· belterületi kisüzemi állattartás.

A lakott területen kívül található, túlnyomórészt jelentősebb termelési, feldolgozási tevékenységet folytató, és így nagyobb szagkibocsátási potenciállal jellemezhető, leggyakoribb szagforrások a következők:
· hulladékkezelő, hulladékhasznosító létesítmények (hulladéklerakók, hulladékválogatók, komposztálók, biogáz üzemek, állati hulladék feldolgozók);
· szennyvízkezelő létesítmények;
· állattartó telepek;
· növénytermesztés a tápanyag visszapótlás, trágyakijuttatás időszakában;
· növényi és állati termékek feldolgozását végző élelmiszeripari létesítmények;
· kőolaj feldolgozás;
· vegyipari üzemek.
A szagforrások azonosítása
A szagok beazonosítása után pontosítani kell magát a szagforrást. A szagok és a szagkoncentráció meghatározásán túl szükséges a szagok eredetének vizsgálata is, valamint a zavaró környezeti szaghatást okozó szagkibocsátó forrás egyértelmű azonosítása.
Szagvizsgálat
A szagszennyezett levegő bűzkoncentrációjának mérésére ugyan nem alkalmasak kizárólag a kromatográfiás vizsgálatok, de segítségükkel lehetővé válik a levegőmintában található szerves eredetű szennyezőanyagok minőségi azonosítása, illetve az egyes szennyező komponensek koncentráció arányainak meghatározása, amely az egyes szagforrásokra, technológiákra jellemző, így a kromatográfiás vizsgálatok hasznos adatokkal egészíthetik ki az olfaktometriás vizsgálatokkal mért, hivatalos eredményeket.
Mikor kell foglalkoznunk a telepünkön/üzemünkben/vállalatunknál keletkező szagokkal? Hol szükséges egyáltalán a szagvédelem?
Azt biztosan állíthatjuk, hogy a 4/2011. (I. 14.) VM rendelet (a levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről) mellékletében meghatározott gazdasági tevékenységek esetén mindenképpen szükséges, hogy figyelmet fordítsunk a bűzzel való környezetterhelés megelőzésére.
A szagkibocsátással, a zavaró környezeti szaghatás értékelésével és annak megakadályozásával kapcsolatos alapvető kérdéseket hazánkban a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet tárgyalja. A rendelet kimondja, hogy tilos a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelése. Ehhez kapcsolódva meghatározza, hogy bűzzel járó tevékenység az elérhető legjobb technika alkalmazásával végezhető.
Ha ez sem biztosítja a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelésének megelőzését, további műszaki követelmények írhatók elő, például szaghatás csökkentő berendezés alkalmazása.
Amennyiben a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelésének megelőzése műszakilag nem biztosítható, a bűzzel járó tevékenység korlátozható, felfüggeszthető vagy megtiltható.
Kihez forduljak, ha nálunk is problémát okoznak a szagok?
A Telepszagtalanítás megbízható és ellenőrzött módszerekkel, hatékonyan szünteti meg az állattartásban, a mezőgazdaságban, a hulladékkezelőknél, a szennyvíztelepeken és az élelmiszeriparban keletkező szagokat is, minden esetben egyedi megoldásokat alkalmazva!
Partnereink elégedettsége és bizalma mindennél többet ér, csatlakozzatok a szagmentes vállalatok sorához!
ความคิดเห็น