top of page
Keresés

Kit zavar a csokiillat?!

Mire gondolhatunk, ha valamilyen jó illatot szeretnénk felidézni? A nagymama almáspitéje? A kedvenc BBQ sült húsunk? A gőzölgő csokoládékrém illata? Hát létezhet olyan ember, akit ez zavar? Ugyan már, ez szinte elképzelhetetlen…

 

Az egyik ügyfelünk mégis azért keresett fel minket, mert a csokoládéaromát gyártó üzemük szaga zavarja a környékbeli lakókat. Amikor kimentünk a helyszínre, egy szabályosan és eredményesen működő élelmiszerüzemet találtunk, ahol egy kisebb kéményen keresztül távozik a csokoládéaromát gyártó üzemrész szárító egységéből elszívott levegő.

A fém kivezető kürtő környéke olyan, mintha folyamatosan egy frissen gőzölgő brownie-val teli tepsit kerülgetnénk, ami abszolút nem tűnt zavarónak.


Még a jó szagok is okozhatnak problémát?


A jelenség azonban nem egyedi: általában igaz az, hogy amelyik szag alkalmanként (impulzusszerűen) jó érzéssel tölti el az átlagos vásárlót vagy az arra járót, és hosszabb időtávon szüntelenül vagy éppen folyamatosan váltakozó koncentrációban érezhető, az már zavaróvá és pszichésen teljesen kimerítővé válik.



Erre a jelenségre nézzünk néhány példát:


  • Gyorséttermek: ismerjük a frissen sült hamburgerhús, a sült krumpli olajának vagy a kebabnak az illatát, ami arra csábít minket, hogy betérjünk egy ebédre vagy uzsonnára. Azonban a szomszédos kollégium lakói vagy az éttermet is magában foglaló irodaház dolgozói a húsos, égett és olajos szagok miatt már kínzó fejfájásra panaszkodnak.


  • Kávézó saját Å‘rlÅ‘vel vagy pörkölÅ‘vel: a frissen Å‘rölt és fÅ‘zött kávé illata része a reggeleinknek, már az illat is megindítja a rituálénkat. Ebben élni minden nap viszont már zavaró.


  • Látványpékségek: az illatokat pontosan úgy tervezték meg ezeknek a hálózatoknak a tulajdonosai, hogy az utcán sétálva megkívánjuk azt a pogácsát, kürtÅ‘skalácsot vagy fánkot és néha engedünk is a csábításnak. Emellett élni és dolgozni nehéz, sÅ‘t, gyakran még a kiteregetett ruháinkon is állandóan ezt érezni, ami akár már felháborító is lehet.


Fontos, hogy ne keverjük ezt össze az üzemek dolgozóinak élményével! Amikor az adott illathoz a pénzkeresetünk, a szakmánk, a hivatásunk kapcsolódik, akkor az sem fog zavarni minket, ha abban a szagban élünk.

Gondoljunk arra, akik évtizedek óta az állattenyésztésben dolgoznak! Nekik sokkal többet jelentenek az állatok, a természet és a szakmában elérhető eredmények. A szagok az ő számukra csak a munka természetes velejárói. Nem mindegy tehát, hogy milyen élethelyzetből kapjuk ezeket az ingereket!

 

A csokoládéaromát kibocsátó üzem határozott illata viszonylag kis térfogatárammal kerül a szabadba, és nincs semmilyen károsanyag-tartalma a kibocsátásnak. A kiáramló levegő hőmérséklete meleg, de nem haladja meg sokkal az üzemi belső hőmérsékletet, és messze 100 Celsius fok alatt marad a termelés ideje alatt. Ezek mind ideális feltételek a telepített ozmogén sorompó kialakítására.


Azonnali szagtalanító technológia


Az új technológia mindössze 8 magasnyomású fúvókával ellátja a feladatát. A HPS Midi Fresh nevű szabályozott magasnyomású egység percenként 1 liter oldatot fogyaszt, ami főként vízből és 0,3 %-ban LT Air Cover szagtalanító koncentrátumból áll.


Az anyagok beszerzése eltarthat pár hétig, de az alapos felkészülés után egy ilyen kisméretű rendszer akár egy nap alatt telepíthető fagymentesítő rendszerrel együtt. Mindezt a termelés leállítása vagy megzavarása nélkül elvégezzük!


Nemcsak orral érzékelhető a változás, de bizonyítottan mérhető is, hogy ilyen kis kapacitással, alacsony víz- és áramfogyasztással, kedvező üzemeltetési költséggel is biztosítani lehet a kevesebb, mint 40 méterre élő lakosok élhetőbb környezetét.

 

bottom of page