top of page
Keresés

Porlasztórendszerrel a rossz szagok ellen

Nemcsak az állattartásban és az élelmiszeriparban győzedelmeskedtünk már a rossz szagok felett, de olasz partnercégünk sikeresen megoldotta egy állateledeleket gyártó cég hosszú évek óta fennálló problémáját, amelyet a gyártás során keletkező kellemetlen szagok okoztak.


Az állati eredetű élelmiszereket gyártó cégeknél gyakran előfordulnak problémák a szagkibocsátásuk miatt. Általában a kellemetlen szagok a késztermék előállításához felhasznált nyersanyagok feldolgozásából erednek. Három konkrét feldolgozási fázisban a legerősebb a szagkibocsátás: az extrudálás, a szárítás és a hűtés során keletkező szagkibocsátással kapcsolatos probléma miatt keresték meg olasz partnerünket.


Hogyan zajlik az extrudálás?

A termék a baktériumterhelés csökkentését biztosító főzési folyamaton megy keresztül, hogy a hőmérséklet (100°C felett) és a nyomás (átlagosan 20-40 bar között) mikrobiológiai szempontból biztonságos legyen.

A friss húsrudak előállításához szükséges az a bizonyos hideg eljárás, amely lehetővé teszi a hús formázását egy speciális vágó segítségével, mielőtt azok a sütőbe kerülnének.


A szárítás folyamata

A gőzszárító olyan hőmérsékletet biztosít, amely megfelelő folyamat és optimális idő esetén lehetővé teszi az elpárologtatást és a termék által a korábbi fázisokban felvett felesleges víz eltávolítását. Ilyen módon csökken a páratartalom, amely a termék megfelelő minőségét biztosítja.

A friss húsrudak gyártásánál a szárítás gyártási folyamata szellőztetett alagútkemencében történik. Ebben az esetben a szárítás egybeesik a termék lassú főzésével alacsony hőmérsékleten (kb. 70 Celsius fokon, 4 órán keresztül).


A hűtés

A gyártott termék légáramlással, szobahőmérsékleten történő hűtéssel segítve kerüli el a páralecsapódást a következő tárolási fázisban, így biztosítják az állateledel kiváló minőségét.



Szagtalanítás a három fázis során

Speciális szagsemlegesítő termékeinkkel sikerült megfékezni a gyártási folyamatok során keletkező zavaró szagokat.


Mivel a gyártócég szagkibocsátása a gyártás során több fázisnál és különböző helyeken történt, ezért összesen hét kibocsátási pontot határozott meg olasz partnercégünk, ahol meg kellett oldani a szagsemlegesítést, azaz egyszerre több helyen is biztosítani kellett a szagtalanítást.


Egyedileg tervezett porlasztórendszer

A szagsemlegesítő folyamat kiterjedt a keletkező szennyvízre is, melyre a kritikus helyzet és az adatok vizsgálata után munkatársaink személyre szabott ajánlatot dolgoztak ki a hatékonyság elérése érdeklében.


Biztosították a feltételeket a levegő áramlásához a helyszínen, amellyel garantálták, hogy a hígított LT Air Cover szagsemlegesítő termékünk otpimálisan fejtse ki a hatását, hogy a lehető legjobb teljesítményt biztosítsa a szagkoncentráció csökkentése érdekében. Szagsemlegesítő koncentrátumunkat összesen öt permetező fúvókával ellátott porlasztórendszerrel jutatták ki a levegőbe.


Bizonyított eredmények

A porlasztórendszerekkel kialakított ozmogén sorompó segítségével jelentős javulás történt, amelyet az olfaktometriai vizsgálatok is igazoltak: 78%-os szagkoncentráció-csökkenést mutattak ki, amely nemcsak a mérési eredeményeken mutatkozott meg, hanem a környékbeli lakosság elégedettségét is elnyerte.

 

Comments


bottom of page