top of page
Keresés

Környezettudatos szagtalanítás ipari környezetben

A szagközömbösítés szakértői


Évtizedek óta olyan vállalatok számára nyújtunk 21. századi technológiai megoldásokat, amelyeknél tevékenységük során kellemetlen szagok képződhetnek.


10 éve a világhírű Labiotest technológia kizárólagos magyarországi képviselőjeként a szagtalanítás minden ipari szegmensére kiterjedő megoldással rendelkezünk a fizikai és kémiai alapú neutralizálás és levegőtisztítás terén.


A mezőgazdaságban és az állattenyésztés számos területén előforduló gyakori szagproblémák mellett az elmúlt évtizedben az ipari tevékenységek számos területén fékeztük meg a szagokat. Folyamatos segítséget és innovatív megoldásokat nyújtunk ügyfeleinknek, akik hozzánk fordulnak tevékenységükből fakadó szagkibocsátási problémáik miatt.


Hol keletkeznek zavaró szagok?


A nagyon zavaró szagok jellemzően olyan forrásokból származnak, ahol szerves anyagok lebomlása megy végbe. Ilyenek lehetnek a szennyvíztisztítók, a komposztáló üzemek, a hulladéklerakók, illetve az állati tetemeket vagy a különböző hulladékokat feldolgozó üzemek, ahol gyakran előforduló és állandóan visszatérő problémát okozó tényező a kellemetlen szag.


A gyártási tevékenységek során is megküzdenek a cégek a szagkibocsátással, amely állandó problémát okoz a gyártócégek környezetében is.


Megoldások az ipari szagsemlegesítésre


A Telepszagtalanítás megoldásaival sikeresen vettük fel a kesztyűt a szagok ellen az élelmiszeriparban, a vegyiparban, a fémiparban és a műanyagiparban is.


Az ipari tevékenységek során minden üzem szeretné kellemetlen szaghatások nélkül megvalósítani a termelési, gyártási folyamatait. Sok próbálkozás és kísérletezés mellett sem mindig sikerül csökkenteni vagy megakadályozni a szagok terjedését.


Az elmúlt években több partnerünk fordult hozzánk a megoldhatatlannak hitt szagokkal járó problémáik után, melyet minden esetben sikerült hatékonyan elhárítanunk, amit elégedett partnereink visszajelzései bizonyítanak leginkább. Nekik köszönhetően és a szakszerű olfaktometriai mérések alapján is tudjuk, hogy az ipari tevékenységekkel járó legkellemetlenebb és legerősebb szagokat is meg lehet szüntetni.



Az ország számos pontjára eljutottunk már, hogy segítsük a hozzánk forduló ipari szereplőket, üzemeket szagproblémáik megoldásában.


Szagterhelés az élelmiszeriparban


Az élelmiszeripar különböző munkafolyamatai is komoly szagterheléssel járhatnak, a nyersanyagok előkészítése, a főzés, sütés, bepárlás, szárítás, erjesztés, pörkölés és fermentáció, valamint a keletkezett hulladékok szaga és a szennyvízkezelés is sok helyen okoz szagproblémákat.

A húsiparban az állatszállásolás, a bélfeldolgozás, a bendőtartalom eltávolítása, a vértárolás, a kopasztás, a trágyakezelés, a zsír- és faggyúolvasztás, a húslisztgyártás, és a füstölés is egyaránt kellemetlen szagokkal járó folyamatok, amit sokszor nem csak az üzem közvetlen közelében lehet érezni, hanem jóval távolabb is.

Az állati fehérje előállítása során pedig a tetemek, a vágóhídi hulladékok fogadása, tárolása és főzése, a zsírleválasztás, az őrlés és a szárítás okozhatja a legkellemetlenebb szagproblémákat.


Az élelmiszeripari szagterhelésnél minden esetben üzemre és az adott problémára leginkább megfelelő technológiai megoldást választottuk, amelynek sikerét minden alkalommal szagmérési eredményekkel igazoltunk.


Szagtalanítási megoldások a műanyagiparban


Az ország egyik legnagyobb műanyagipari gyártócége immáron nyolc éve rendületlenül használja telepített rendszerünket. Rendszerünk beüzemelése óta semmiféle panasz nem érkezik rossz szagokra, se a gyárban dolgozóktól, se a környéken élőktől. Az üzemben nem lehet leállni, folyamatosan működnek a gépek, hiszen ők látják el a teljes Kárpát-medence térségét elasztomer habokkal és az abból gyártott termékekkel, valamint különböző speciális műanyag szigetelőanyagokkal, így rendszereink is folyamatos működés alatt vannak.


Az ország másik részén tevékenykedik egy ismert műanyagipari partnerünk üzeme, ahol egy kürtőre telepítettünk szagtalanító rendszert négy éve. Először csak rövidebb ideig üzemelt berendezésünk, de aztán kiderült, hogy ha nem kapcsolják be a szagtalanító rendszert, újra tejengenek a kellemetlen szagok, így itt is azóta rendszeres használatban van az általunk kiépített, egyszerű szagtalanító megoldás.


Erős szagok a fémiparban


Két fémipari területen tevékenykedő partnerünknél is rendszeres gondot okozott az állandó és nagyon erős szagkibocsátás. Sokféle megoldást kipróbáltak, de folyamatosan jelen volt a kellemetlen szag. Megoldásunk végül segített: mindkét üzem fényezőkamrájának elszívókürtőjére telepítettünk szagtalanító rendszert, amely sikeresen semlegesítette a keletkező bűzt. Rendszerünk használata mellett egyből érezhető volt, hogy megszüntek a rossz szagok és ezt méréseink is minden esetben igazolták.


Azóta mindkét üzemben gond nélkül folyhat tovább a gyártás, anélkül, hogy bárki panaszkodna a kellemetlen szagok miatt.


Módszerünk

 

A szagok olfaktometriai mérése mutatja meg, hogy ezeket a szagokat valójában mennyire lehet érezni és segít meghatározni, hogy pontosan mekkora a szagkoncentráció egy adott területen, honnan származik a zavaró szag és ha egy berendezéssel csökkentik a szagkibocsátást, annak valóban megfelelő-e a működése és mekkora a leválasztási hatásfoka. Olfaktometriás méréssel a szagcsökkentő berendezés hatásfoka pontosan meghatározható.


Technológiánk és megoldásainak eredményeit minden esetben mérések bizonyítják. A mérési eredmények alapján szabad térben igazoltan legalább 70-80 %-kal, zárt területen pedig legalább 85-95 %-kal csökkentik berendezéseink a szaghatást.


A szagtalanításért felelős keverékek vízből és az erre a célra kifejlesztett speciális, természetes alapú koncentrátumból állnak. A termék fő jellemzője, hogy nem szennyezi a környezetet, teljesen lebomlik és semmiféle kémiai reakcióba nem lép a környezetével. A keverékből porlasztással, vagy ultrahang segítségével mikro- vagy nanocseppködöt képzünk és a szagokkal terhelt levegőbe juttatjuk. Az alkalmazott termékekben található nano-részecskék micellákat képeznek a szagmolekulák körül, így az összeállt egység már teljesen szagsemleges, és az esetek jelentős részében a súlya megfelelő ahhoz, hogy a gravitáció a talaj közelébe húzza őket. A szagokat tehát gyakorlatilag „leválasztjuk” a levegőből.


Ha Te is érdeklődsz innovatív megoldásaink iránt, nem kell mást tenned, csak kérd professzionális, minden esetben egyedileg, adott üzemre/telepre tervezett ingyenes felmérésünket annak érdekében, hogy kellemetlen szagok nélkül folytathasd tevékenységedet!

 

 

 

Comments


bottom of page