top of page
Keresés

A mezőgazdaság szagkibocsátási értékei

telepszagtalanitas

Honnan tudhatjuk, hogy tevékenységünknek pontosan mekkora a szagkibocsátása?


Az, hogy milyen erős vagy zavaró egy szag, nagyban függ attól, hogy az adott szagkibocsátó forrásokból távozó szagszennyezett levegő szagkoncentrációja mekkora.


A kialakuló szagkibocsátás nagysága pedig több tényezőn is múlik:

  • a technológia jellegén (pl. kisüzemi almozott sertéstartás vagy nagyüzemi, hígtrágyás technológiát használnak-e),

  • a technológia kialakításán (pl. a komposztálás esetén zárt vagy nyitott a technológia),

  • a felhasznált, illetve a feldolgozott alapanyagok és segédanyagok jellegén (más kibocsátás alakul ki pl. a zöldhulladékok, és más a szennyvíziszap komposztálásakor).


Nagymértékben függ a szagkibocsátás még ugyanazon technológia esetén is a technológia üzemeltetési módjától, a technológiai fegyelem betartásától, a leválasztó berendezések megfelelő karbantartásától és időszakos ellenőrzésétől.


A legerősebb szagkoncentráció


Először is, tisztázzuk, mi is az a szagkoncentráció?

A szagkoncentráció nem más, mint 1 köbméter standard állapotú szaganyagot tartalmazó gázban a szagegységek száma, amelynek mértékegysége a szagegység/köbméter (SZE/m3).


A környezetünkben található leggyakoribb szagkibocsátással járó tevékenységek esetén a szagforrásnál, vagy annak közvetlen közelében mérhető szagkoncentráció-mérések alapján pontosan látszik, hogy a legerősebb szagkoncentráció általában a fehérjefeldolgozás során, az állattartó telepek közelében és a komposztáló üzemekben keletkezik.


A fehérjefeldolgozás során ez az érték akár elérheti a 100000 SZE/m3 szagkoncentrációt is, ahogy erről részletesen a Szagvédelmi kézikönyvben is olvashatunk.



A szennyvízkezelő telepeken a jellemző szagkibocsátó pontforrásnál, az iszapvíztelenítő gépházból kilépő szagszennyezett levegő esetén a jellemzően mért szagkoncentráció 2500-25000 SZE/m3 értékek között alakul.


Szagtalanítás nélkül egy vágóhídnál lévő tárolótartály vagy szennyvíz pedig eléri a 2000-150000 SZE/m3 értéket.


A zavaró szagokkal tehát foglalkozni kell, nemcsak amiatt, mert a szagkibocsátással, a zavaró környezeti szaghatás értékelésével és annak megakadályozásával kapcsolatos alapvető kérdéseket a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet is meghatározza, hanem fontos szempont és elvárás, hogy üzemünk környezete élhető legyen és tevékenységünkkel ne terheljük feleslegesen a levegőt.





Kommentare


bottom of page